Tuesday, July 16, 2013

wajah baru.

assalamualaikum! 

hy readers. kali ni saya nak berkongsi cerita/ gambar tentang tempat idaman kalbu semua umat islam. sebagaimana yang kita semua tahu, sekarang ni kota mekah dalam proses pemodenan. kalau kita lihat banyak tempat dalam tanah suci terutama sekitar masjidlharam sedang dalam pembangunan yang hectic! progress pula sangat cepat! 

kalau nak tahu lebih lanjut boleh baca di sini, 

kerajaan saudi juga menasihatkan supaya menangguhkan kedatangan umrah atau haji sehingga kerja panambahbaikan ini selesai. dan ianya dijangka mengambil masa 3 hingga 4 tahun. 

jom kita tengok gambaran apabila kerja2 pembangunan dan pemodenan rumah ALLAH ini selesai. 

wajah kawasan tawaf sekarang. kerja2 pemasangan tempat tawaf bertingkat yang sementara dijalankan bertujuan untuk memberi kemudahan kepada para jemaah sebelum tempat tawaf yang yang sebenar siap.

gambar-gambar di bawah adalah gambaran wajah2 baru yang akan datang. tak sabar rasanya menunggu! :)










ini video untuk keseluruhan projek.

semoga projek ini berjalan seperti yang dirancang. thanks to mr.dada ( cost consultant untuk projek pembesaran masjidilharam) yang sudi berkongsi serba sedikit tentang projek ini untuk pembaca blog saya.




sekian,

11 comments:

  1. Salam,

    Bestnya...tapi lama betul nak tunggu 3-4 tahun...umur mungkin tak panjang lagi...

    TK Puan Mas ya...please continue updating your blog...Haji Arshad mcm nk pencen for a while...sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haji arshad dah ada entry baru hari ni. :)

      Delete
  2. Assalam...Masnira....

    Syukur dan Tahniah diatas kesudian update bloq puan,
    Kami di Malaysia amat merindui Makkah..teruma sekali apabila mengikuti
    cerita terkini dan gambar terkini puan...

    Moga puan dan keluarga ceria di sana....
    Difahamkan Mas tak balik raya kat Kampung tahun ni kan?

    Oklah sampaikan salam saya pada suami tercinta...

    Semua keluarga kirim salam kat Mas....

    Megat Ismail
    Bandar Darulaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..
      abg megat eh..
      thanks sudi membaca... :)
      yup, raya x balik... inshaallah oktober nnt baru balik...
      sampaikan salam pada akak juga...

      Delete
  3. Alhamdulillah kerana blognya. Kalo lah awal tau blog jugak menjenguk cik mas bulan lalu. Betul nampaknya pak hj arshad dan juga cik manzlie dah nak pencen nampak nya, so baik juga ada penggantinya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi menjengok blog saya... :)
      haji arshad dah ada entry baru hari ni. hehe...

      Delete
  4. tqvm atas info ini..selalu jengok blog ini..rindu masjidilharam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kembali sbb selalu menjengok.. :))

      Delete
  5. Assalam Pn Mas,

    Seronoknye dpt info2 dr. Mekah. Akak mula baca blog Mas nie masa Mas masukkan cerita buat Haji 2012. Teruskan update blog ini ye. Terubat rindu masjidilharam.

    kak salmi
    Shah Alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak salmi... inshallah selagi ALLAH pinjamkan ilham, masa, tenaga.. blog ni akan di update. :))

      Delete
  6. Assalamualaikum Mass. Terimakasih diatas kesudian Mass & En Suami berkongsi dengan kami.
    Semoga Mass dan keluarga sentiasa memberi update terkini.

    ReplyDelete