Wednesday, January 23, 2013

email.

assalamualaikum.

saya kongsi satu email dari seseorang yang bertanya serba sedikit tentang kehidupan di sini. kebanyakkan soalan dari pembaca blog saya hampir sama. saya harap dari email ini sedikit sebanyak dapat membantu kalian. terima kasih.


As salamu alaikum,

I'm very glad to found your blog! My name is nour, im indonesian , currently living in Sydney Australia. I have 4 children (8 yr, 6 yr, 4yr and 1 yr) 

My husband got n offer to work in abraj al bait Makkah as retail manager. Insya Allah he will go there next month. Me and kids might go there round may-July , Insya Allah. Depends when we will get the visa. 

I've been googling to find out about living in Makkah, but there's only view of info. I can't find info about schooling and housing and how's living there .

To be honest I m very confuse, if not scared about living In Makkah. Specially about kids school. And way of living. My children all are Australian and speak English only. I wonder if they are the only Australian live in Makkah? LOL. Is there many orang Putih there? 

Do you mind if If i ask you view of questions? 

what kind of house that I can rent with budget SAR 4000-5000 a month? 

What international school are there in Makkah? And how much is the cost? 
how do kids go to school? I mean, if women are not allowed to drive, it means it is a must to have a driver there to take women and kids out, specially to school? 

Is it easy to make friends there? (Silly question) 

Do you go out with friends with out your husband? 

Do children mingle and mix and playing with fellow children in their neighbour hood? 

I'm very appreciate your reply. Thank you very much . 

Salam, 
Nour



as salam... 

hy nour... how are you? alhamdulillah.. welcome to holy land... i wish ur visa will be approved easily without a problem.

with regards to your curiosity, non muslim can't enter the Holy land.. means no 'orang putih' here except muslim orang putih or orang yang putih from arabs. LOL. 

1. inshaallah u'll get a nice apartment with that budget but normally here the rental is paid for 12-months or 6-months! don't worry there will be a lot of apartment for you to choose from. 

2. about school, there are few international school in Makkah which having iGCSE syllabus runs by Indian and Pakistani nationals. and majority of students are from south asia. OR you may send your children to jeddah. there are more better  choice of international schools. you can google most of them easily. they provide a school bus too with travelling time between 45 min to 1 hour from Makkah to Jeddah. the school fees may start with SR 9000-30 000 per year depends on school and grade. the schools are separated between boys and girls. and men strictly not allowed to girl schools even fathers! 

3. no such a problem in making friends once you know me! :P inshaallah i'll introduce you to our small community here comprising malaysian, indonesian or singapore... :) 

4. its best to go out with husband around. we also can go out without husband but MUST BE in groups and with driver. i discourage you opting for going out alone even with kids and getting a lift from stranger or unknown taxi as this is extremely dangerous. we must wear an abaya at all time when we go out with or without husband. most of women here wearing niqab when they are out from home but you can skip this if you reluctant.

5. of course children are mingling around regardless from where there are.

obviously the culture, environment, people and surrounding here in Makkah is different from sydney (as you used to it). its very privilege to be chosen by ALLAH to live in the most sacred place in the world where every single good deed will be highly rewarded.  my family is looking forward to meet you and family soon, insha ALLAH.


thanks & regards,
masnira ramli




Saturday, January 12, 2013

khabar angin.

assalamualaikum...

seperti yang telah saya nyatakan pada tajuk blog di atas. saya nak kongsi tentang rumours yang selaluuuuu sangat saya dengar tentang makkah. eh, kontroversi tak agaknya kalau saya bercerita tentang perkara ini ya? mungkin. pada sesetengah orang yang agak sensitif tentang apa2 sahaja isu dari Makkah. tetapi perkongsian saya hanya semata-mata berdasarkan pengalaman sendiri sepanjang saya menetap di tempat barakah ini. oleh itu, terlebih dahulu saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya apa yang bakal saya kongsikan sebentar lagi menyentuh sensitiviti sesiapa. seperti yang saya jelaskan di atas, perkongsian kali ini daripada pengalaman yang lepas.:) 

pertama sekali, tentang visa umrah. ada juga yang email saya bertanyakan tentang visa umrah ni. maaf saya tak membalas email2 tersebut kerana ianya diluar pengetahuan saya. saya tinggal di Makkah bukan atas urusan business umrah atau haji. tetapi saya mengikut suami yang bekerja sebagai cost consultan untuk masjidilharam expansion project. jadi segala urusan tentang umrah dan haji saya tidak tahu. ada juga yang email minta tolong saya untuk booking sebulan hotel sepanjang musim ramadan. itu juga saya tidak tahu. maaf. :) tetapi, semasa syawal yang lepas ketika pulang ke Malaysia ramai yang mengatakan visa umrah akan ditutup sehingga bulan ramadhan tahun ini atas kerja pembesaran masjid. ramai yang bertanya kepada kami. tetapi kami tidak mendengar langsung berita tersebut. malah saya rasa tahun ini jemaah umrah masuk lebih awal. sekarang masih di bulan safar sudah ramai jemaah umrah memenuhi makkah walaupun projek pembesaran masjid berjalan seperti yang dirancang! 

terbaru, saya mendengar visa umrah akan ditutup seketika dalam bulan february atau march atas sebab2 pembesaran kawasan dalam masjid. tidak pasti sejauh mana kebenarannya. walaupun suami saya bekerja untuk project tersebut, namun beliau tidak mendapat notis khas untuk khabar angin itu. malah ramai kawan2 saya akan datang umrah bulan februari dan march nanti. saya tidak pasti samaada visa dah ada atau tidak. sama2 kita tunggu dan lihat. tetapi, pada pendapat saya kerajaan saudi tidak sewenang-wenangnya menyekat kedatangan tetamu ALLAH. mereka akan sedaya upaya mencuba cara lain supaya pembesaran masjid berjalan tetapi tetamu ALLAH masih boleh datang untuk beribadat. jika visa ditutup sementara waktu atas alasan kerja2 pembesaran masjid itu mungkin jalan terakhir yang dipilih atas alasan untuk menjaga keselamatan jemaah. buat pengetahun semua sekarang ini kerja pembesaran kawasan tawaf sedang giat dijalankan. 

masih ingin bercerita tentang pembesaran masjid. saya melihat project pembesaran masjidilharam ini mungkin tidak menyenangkan bagi sesetengah pihak. saya selalu terbaca di facebook atau mana2 sumber yang lain sesetengah pendapat yang tidak bersetuju dengan pembesaran masjid tersebut. malah ada yang menyalahkan kerajaan saudi kerana tidak mempertahankan stuktur asal masjidlharam yang penuh dengan sejarah. ada juga yang berkata makkah tidak seperti dahulu lagi. terlalu moden dan tidak ada beza dengan kota2 metropolitan yang lain. saya sendiri tidak berpeluang melihat makkah yang dahulu melainkan di dalam gambar2 yang terdapat dalam internet. ya memang terlalu jauh berbeza. makkah sekarang seperti sebuah kota moden. tetapi pada pendapat saya, walau bagaimana gah sekalipun kota Makkah di bangunkan atau dimodenkan, ia tetap mempunyai keistimewaannya yang tersendiri bagi sesiapa yang merasainya. setuju? :) biarlah beribu bangunan tinggi yang bangun disekitar masjidilharam, tidak ada yang dapat menandingi ketenangan, keindahan dan keseronokkan ketika melihat kaabah dan ketika tawaf! kaabah tetapi istimewa. melihat kaabah memberikan ketenangan yang sukar untuk digambarkan. keseronokkannya tidak sama ketika shopping di shopping mall yang sudah banyak sekitar masjidlharam, tidak juga sama seperti keselesaan tidur di hotel mewah yang sangat gah berdekatan masjid. apa yang kita buat di dalam masjid sama sekali tidak sama dengan kemewahan yang akan dapat kita rasai di sekitar masjid! jadi, mengapakah pembesaran masjid dan pemodenan makkah itu membebankan perasaan kamu? tidakkah kedatangan kamu ke kota barakah ini adalah untuk mengisi bekalan akhirat? jika dilihat tentang projek pembesaran masjidlharam ini dari sudut positif, tidakkah ia hanya semata2 untuk keselesaan dan kesenangan jemaah yang semakin hari semakin ramai yang datang. dengan pembesaran dan masjid dan pemodenan seluruh kota Makkah inshaAllah ia mampu menampung lebih ramai kedatangan jemaah dan memberikan keselesaan yang maksimum! lebih2 lagi pada musim haji. saya menjangkakan pemodenan makkah ini mampu menarik lebih ramai umat islam tidak mengira peringkat umur ke sini. mungkin mengerjakan ibadah haji dan umrah termasuk dalam list hujung tahun percutian anda! :) 

kita keluar sedikit dari topik masjidilharam, tetapi tentang pemodenan kawasan sekitar makkah pula. kebetulan, baru2 ini saya terbaca satu blog yang bercerita tentang butik 'Paris hilton' di Makkah. wah, ramai sekali yang komen tentang isu itu. dan kebanyakkan yang komen itu rata2 hanya serkap jarang tanpa melihat sendiri keadaan butik tersebut. tidak kurang yang komen hanya semata2 untuk memanaskan lagi dan mencetuskan pergaduhan sesama sendiri. komen saya 1 je. sangat memalukan. ya, memang wujud butik paris hilton di makkah mall. masih baru. shopping mall tersebut juga masih baru di buka. butik tersebut hanya menjual kasut dan handbag. tidak ada baju2 seksi yang dijual seperti imej paris hilton seperti yang digambarkan. dan saya tidak pernah mendengar pula paris hilton datang ke Makkah sebab mahu merasmikan butik tersebut! ya, orang bukan islam tidak akan dpat masuk ke dalam tanah haram. jika paris hilton tu bukan islam, memang dia tidak akan dapat datang untuk merasmikan butik itu kerana shopping mall tersebut berada dalam tanah haram! oh ya, masih terdapat banyak butik lain yang menjual baju2 seksi. butik2 terkenal yang lain juga terdapat dalam tanah haram. tak salahkan pakai baju seksi? tetapi hanya untuk tatapan suami dan majlis2 tanpa percampuran lelaki dan wanita. jangan membuat tanggapan di Makkah tidak ada hiburan. semuanya ada tetapi ia terkawal tanpa percampuran dan muzik yang keterlaluan. terdapat banyak shopping mall dalam tanah haram, tetapi shopping mall tersebut akan tutup ketika masuk waktu solat. kemudahan untuk solat juga disediakan dengan selesa. setiap shopping mall ada masjid yang besar dan selesa. tidak ada alasan untuk meninggalkan solat. untuk pengunjung mahupun pekerja boleh solat dengan aman. mashallah.. keindahan ini yang saya rasa tidak akan ada di tempat lain. 

tidak sedar sudah panjang entry saya kali ini. masih banyak yang saya ingin kongsi. tetapi saya rasa lebih baik saya buat entry yang baru nanti. saya belum lagi menyentuh tentang criminal di dalam tanah haram yang saya rasa amat penting untuk pengetahuan semua. sekali lagi saya jelaskan segala perkongsian saya daripada pengalaman sendiri. saya tidak ingin mengulas tentang perkaitan dengan agama dan juga perkaitan dengan politik. saya tidak ada ilmu tentang itu. sebarang komen untuk berkongsi pengalaman saya alu-alukan. terima kasih. :) 


salam sayang,

update sekolah rania.


Assalamualaikum....

perkongsian kali ini masih berkisar tentang persekolahan Rania. dalam masa 2 minggu ni sudah 2 kali saya ke sekolah tersebut untuk menempatkan rania di situ. sekolah tersebut adalah AL-Batool private/international school yang menggunakan 100% american syllabus. di samping itu ada juga arabic dan islamic class. kawasan sekitar agak memuaskan hati. kali pertama saya pergi ada masalah komunikasi. saya hanya boleh berbual dengan guru memandangkan pihak pentadbiran agak bermasalah untuk berkomunikasi dalam bahasa english. jadi apabila saya sampai dan mencari2 office untuk daftar rania saya tidak mendapat layanan yang baik atas sebab masalah komunikasi ini. nasib baik kebetulan seorang guru lalu di situ dan saya dapat berbual serba sedikit dengan beliau. bolehlah membantu serba sedikit. saya balik dengan perasaan hampa sebab rania terus menerus bertanya bila boleh ke sekolah. oh ya, buat pengetahuan semua, kalau di sekolah perempuan kaum lelaki memang not allowed untuk masuk hatta di bahagian pentadbiran sekalipun. jadi suami hanya boleh hantar saya dan rania hanya sehingga pintu pagar. yang lain adalah atas usaha saya sendiri. dan ini adalah official duty saya yang pertama! memang agak mencabar! ;) 

oleh itu, semalam saya pergi sekali lagi saya ke sekolah itu. kali ini saya bawa translator! hehe... siapa lagi yang saya boleh harapkan selain ustazah salima. alhamdulillah urusan menjadi sangat senang. jadi semalam saya berjaya masukkan rania dalam waiting list! ya, agak kurang bernasib baik kerana mereka tidak menerima kemasukan pelajar baru kerana sudah penuh. saya juga berpeluang melawat sekitar sekolah tersebut dan berjumpa dengan salah seorang guru di situ. alhamdulillah kawasan persekitaran memuaskan hati. komunikasi dengan guru2 pun baik. saya mengharapkan ada tempat untuk Rania 26 january ni bagi kemasukan pertengahan semester. jika tidak bernasib baik, bulan 9 baru rania boleh ke sekolah. :( 

saya tidak ada gambar persekitaran sekolah yang boleh saya kongsikan. saya belum berani untuk mengambil gambar. kebiasaannya kawasan2 seperti itu dilarang mengambil gambar sebab semua staff dan guru free abaya & free hair! itu di antara keistimewaan tidak membenarkan orang lelaki memasuki kawasan sekolah perempuan. mereka boleh bebas tanpa abaya dan tudung! perasaan saya ketika pertama kali menjejakkan kali ke dalam perkarangan sekolah tersebut adalah seperti betul2 berada dalam american school. bukan berada dalam makkah lagi. suasana yang berbeza dengan dipenuhi oleh kaum wanita sahaja.! :) sebelum ni hanya mendengar cerita dan kali ini saya betul berpengalaman merasainya. thanks to rania. :) 





gambar rania untuk daftar sekolah. nampak tak muka excited tu? :) 


gambar signboard je boleh? :p