Sunday, August 28, 2016

Wanita Saudi, Budaya dan Aktiviti.

Assalamualaikum..

Beberapa hari lepas, terdapat komen di facebook yang menginginkan saya bercerita tentang wanita saudi. mengikut pengalaman dan pengamatan sepanjang hampir 6 tahun saya menetap di Makkah al Mukarramah, terdapat beberapa ciri ataupun kebiasaan, aktiviti wanita-wanita saudi yang agak menarik di mata saya. menarik kerana disebaliknya terdapat cerita-cerita yang berkaitan dengan pengalaman saya sendiri. 

Ingin sekali saya tekankan bahawa perkongsian ini melibatkan perbezaan budaya yang tidak sama dengan budaya kita. Oleh itu, lebih selesa kalau saya hanya katakan ianya hanyalah perkongsian dari pengalaman sendiri. Tiada kajian terperinci yang saya lakukan. hanya sebahagian dari cerita-cerita menarik sepanjang saya menetap dan berkawan dengan orang-orang tempatan saudi ataupun dari negara arab yang lain yang sama-sama menetap di sini. 

Baiklah, berikut adalah budaya, kebiasaan ataupun rutin wanita saudi yang kita jarang-jarang kita lihat dan tahu. kalau dah bercampur dan tinggal dengan mereka barulah kita faham dan mengerti juga turut 'terjebak' dengan budaya mereka. ;-) 

1) abaya.. 

saya ada bercerita tentang kisah menarik diantara saya dan abaya di dalam buku saya 'embara kasang diselimuti oasis'. boleh dapatkan buku saya bagi mengetahui cerita tersebut. umum mengetahui kalau di saudi wanita mereka akan memakai abaya di kawasan public. tak kiralah di mana pun. MESTI pakai abaya. dimana jua yang namanya kawasan public yang bercampur lelaki dan wanita. tengah jogging pakai abaya, picnic pakai abaya.. satu hari masa saya dan keluarga picnic di pantai, nampak sekumpulan wanita saudi mandi laut dengan abaya! suka saya lihat.. budaya ini dan turut merupakan undang-undang kepada semua wanita yang berada di dalam negera ini. WAJIB pakai abaya di public area. 

gambar yang saya ambil suatu masa dahulu.. wanita saudi sedang jogging di taman berdekatan rumah ketika itu. 

buku EMBARA KASANG DISELIMUTI OASIS boleh didapati di popular atau MPH atau boleh juga secara online di humairabookstore.com. 

belanja sikit cerita tentang abaya. nak tahu sambungannya kenalah beli buku. ^_^

2) Sangat dilindungi oleh kaum lelaki mereka. 

Pernah saya berbual dengan ibu kepada salah seorang rakan sekolah rania. kebetulan ibu nya adalah orang melayu singapore yang dah tinggal di makkah berpuluh tahun selepas berkahwin dengan ayahnya yang merupakan orang tempatan Makkah. beberapa tahun selepas itu, ayahnya meninggal dunia semasa beliau dan adik beradik lain 8 orang semuanya masih kecil. saya tanya apa pekerjaaan ibu beliau selepas itu bagi menyara anak-anak selepas ketiadaan ayahnya. saya sangka pasti ibunya akan pulang ke singapore. rupanya tidak. mereka disara oleh keluarga sebelah ayahnya sehinggalah beliau dan adik beradiknya mampu bekerja dan mampu untuk menyara ibu. segala perbelanjaan harian dan persekolahan ditanggung sepenuhnya oleh keluarga sebelah ayah. MashaALLAH satu contoh tauladan yang sangat baik. mereka juga sangat menjaga kabilah ataupun nama keluarga yang dibawa.  oleh sebab wajib menjaga nama baik keluarga dan bagi mengekalkan anak2 dari darah daging keluarga mereka di situ, maka segala tanggungjawab ke atas mereka adalah urusan bersama dan dijaga dengan baik sehingga kini. 

lazim, mereka akan tinggal berdekatan di antara satu dengan yang lain. contohnya, satu bangunan apartment beberapa tingkat ditinggal oleh keluarga besar dengan mempunyai rumah masing-masing di dalam satu bangunan. lebih privacy dan lebih mudah untuk menjaga aurat di kalangan ipar duai.



3) Tidak di panggil dengan nama sendiri.

Hal ini tidak ramai yang mengetahui. wanita-wanita arab dilindungi oleh kaum lelaki mereka sehingga nama juga tidak sewenang-wenangnya di beritahu kepada sesiapa. mereka akan dikenali dengan panggilan 'ibu kepada'. contohnya kalau saya akan dipanggil 'umm rasyad'. ibu kepada Rasyad. iya, kita akan dipanggil dengan ibu kepada anak lelaki bukan perempuan. kalau tidak ada anak lelaki barulah dipanggil ibu kepada anak perempuan. diberitahu oleh sahabat saudi saya, bahawa dengan memberitahu nama wanita kepada sesiapa terutama orang lelaki yang bukan mahram adalah mengaibkan wanita tersebut! jadi jangan pelik, kalau mereka sukar untuk memberitahu nama mereka. 


4) Berhias.

Kadangkala saya gemar berbual dengan jiran di depan pintu rumah.
( kami buat mesyuarat pintu sbb suami masing2 belum balik kerja.) Beliau mempunyai 4 orang anak perempuan yang kecil2.. tidak ada pembantu.. tetapi dalam rumah sikit punya berhias cantik! lagi2, time hampir suami pulang dari kerja tu.. lipstik kemain merah.. wangi je.. saya kadang2 muka pucat tak sempat make up. malu pula dengan beliau. dan rasa berdosa dengan suami. hehe.. 

orang arab suka berhias apabila berada dalam rumah. lagi2 yang dah bersuami. siap pakai kasut high heel dalam umah. tuk, tak, tuk, tak. (sound effect mereka berjalan dalam rumah dengan kasut tersebut. ^_^) 

apabila mereka nak keluar, hanya perlu sarung abaya dan niqab! mudah. tapi dalam rumah pakai baju glamor2.. paling simple blouse dan jeans. mereka juga suka colorkan rambut dan menggayakan pelbagai jenis fesyen rambut di dalam rumah. 


5) Aktiviti seharian & perkerjaan. 

Jangan fikir apabila mereka tidak boleh memandu, tidak boleh keluar tanpa suami atau saudara lelaki, mereka terperuk sahaja di dalam rumah ya. tidak sama sekali. sebenarnya, wanita saudi memenuhi pelbagai sektor perkerjaan yang memerlukan khidmat mereka seperti guru, doktor, nurse, pembantu kedai barangan wanita, bank dan lain2. mereka juga berniaga terutama untuk bidang bidang kecantikan dan kewanitaan seperti mengusahakan saloon dan spa. 

Tempat bekerja pula biasanya tidak akan bercampur dengan lelaki seperti bangunan kerajaan, bank dan sekolah. bangunan untuk wanita berbeza dengan kaum lelaki membuatkan mereka bebas untuk tidak menutup aurat di dalam bangunan tersebut. menarik bukan? dapat make up, pakai cantik2 dan berhias di tempat kerja dan terselamat dari pandangan mata kaum lelaki lain. biasanya hanya suasana pekerjaan di klinik dan hospital sahaja yang memerlukan mereka bercampur di antara lelaki dan wanita, dan disitu suasana lebih strict dengan uniform doct dan jururawat yang wajib menepati syariah islam. 

mereka juga gemar pergi ke pusat2 kecantikan dan gym! paling istimewa tempat2 begini merupakan kawasan larangan keras bagi lelaki ya. kanak2 lelaki yang sudah mumayyiz pun biasanya dilarang. lebih lagi gi gym yang biasanya mempunyai swimming pool di dalamnya! 



6) Barty! Barty



ya, wanita arab suka makan2 dan berhibur. Barty! sebutan untuk "party". jangan pelik kalau sekolah perempuan hampir setiap bulan akan ada party terutama lepas habis exam. seronok anak2 dapat sama2 berhias. sekolah tahfiz juga tidak terkecuali. kalau pusat tahfiz Rania biasanya akan ada party yang meminta ibu dan anak turut sama berhias. dan barty mereka bukan hanya makan2.. ada macam2 aktiviti menarik! seperti bacaan puisi, game2 menarik dan juga bacaan surah2 oleh hafizah2.. semburan buih, baloon mesti tidak ketinggalan. pelbagai jenis manisan dan kuih muih tradisional mereka seperti coffee gahwah, barboosa ataupun kunafah serta pelbagai jenis cookies akan dihidangkan. yang pastinya saya sudah terbiasa dan suka join barty2 mereka.. bila lagi nak berhias dan pakai cantik2 kan? ;) 

selain itu, majlis makan2 di kalangan keluarga juga kerap diadakan. walaupun satu keluarga mereka tetap akan berada di kawasan berasingan di antara lelaki dan perempuan. lebih mudah dan bebas untuk ipar duai, sepupu ataupun sedara mara yang lain. 


7) suka menghias rumah

gambar contoh dari google. 

saya pernah terbaca satu article tentang orang jepun yang mengekalkan konsep minimalis dalam rumah mereka. tidak banyak perabot dan memudahkan dalam proses mengemas. berbeza dengan orang arab, kebanyakkan yang saya kenal memang sangat gemar menghias rumah. rumah mereka sama ada dari golongan yang berada atau kurang, pasti terhias cantik dengan perabot dan hiasan yang lengkap. tidak hairan mengapa di sini sangat mudah untuk mendapatkan perabot dengan pelbagai pilihan dan harga yang berpatutan. khabarnya mereka juga gemar menukar perabot. oleh itu, terdapat banyak kedai yang menjual perabot terpakai dengan harga yang murah serta kualiti yang agak baik. foreigners seperti saya yang tinggal di rumah sewa pasti suka untuk mendapatkan perabot2 yang murah dengan kualiti yang baik. kadang2 terjebak juga untuk menghias rumah secantik rumah orang-orang arab! tak dapat semua.. ambil feel sikit2 pun jadilah... ;) 

kalau nak kahwin dengan wanita arab kena siapkan rumah yang lengkap terhias cantik ya.. kata orang, isteri tinggal basuh kaki je masuk rumah. sebelum majlis, keluarga perempuan akan melihat rumah yang disediakan oleh pihak pengantin lelaki. semua kena lengkap! 


8) hebat dalam melayan tetamu! 

gambar kami ketika menjadi tetamu di rumah sahabat arab suatu masa dahulu. iya kami pakai kasut dalam rumah yang penuh dengan carpet tebal. 

kalau anda di undang ke rumah orang arab, bersedialah dengan memakai pakaian dalam abaya yang cantik dan sesuai kerana anda akan diminta untuk membuka abaya dan akan digantungkan abaya tersebut di tempat khas, membuka tudung dan make up sedikit supaya tidak terasa rendah diri apabila melihat tuan rumah yang sangat cantik untuk menyambut kita. paling penting bawalah perut kosong!. kerana anda akan diletakkan terpisah secara mutlak dari kaum lelaki, dilayan seperti permaisuri, dan bakal dijamu makanan berulang kali sehingga perut tiada ruang lagi untuk diisi. haha.. 

ini lah cara wanita arab melayan tetamu mereka. mula2 dulu saya kurang selesa. lama2 dah jadi seronok pula apabila bertandang ke rumah mereka. mula2 anda akan dihidangkan dengan minuman gahwah dan kuih muih ringan. sambil tu berbual-bual dan melihat sorang2 ahli keluarga wanita mereka keluar untuk bersalam dan seperti melihat fashion dengan model2 jelita yang keluar untuk berkenalan atau berbual. agak lama mungkin dalam 1 jam.. tidak lama kemudian anda akan dipanggil untuk ke ruang makan dan makanan berat dihidangkan. biasanya nasi arab dengan kambing. selepas makan akan dihidangkan pula pencuci mulut buah-buahan dan manisan dan minuman teh. dan apabila dihidangkan teh ianya sinonim dengan waktu pulang. tetamu perlu faham.. apabila tuan rumah offer teh, maknanya anda perlu juga siap2 kan diri untuk pulang selepas itu. :) biasanya akan berakhir lewat malam.

rasanya setakat itu sahaja.. kalau ada yang tersalah ataupun sebarang penambahan boleh komen di ruangan komen ya. sama2 kita tambah pengetahuan. dan seperti yang saya nyatakan di awal tadi, ianya adalah berdasarkan pengalaman peribadi. yang baik kita ambil dan yang tidak kita hanya jadikan sebagai pengetahuan. :) 








yang sama terjebak, 
Masnira Ramli. ^_^

6 comments:

  1. Assalamualaikum wbt
    Saya pun ada pengalaman yg menarik ttg wanita2 saudi. Saya skrg sedang sambung pengajian di US, di kampus saya berkawan dgn kawan2 dr Mekah. Pertama kali attend party dgn mereka memang rasa unik & seronok juga sbb semua perempuan dan masing2 akan pakai baju cantik2, make up (benda2 yg perempuan sukalah kan). Di apartment memang mereka pakai cantik, jeans blouse (kalau kita dkt rumah pakai baju comot, nak keluar baru nak tukar..hehe). Part ni saya suka & cuba juga praktik, kita di rumah pakailah segala blouse, jeans, dress, rambut bg ada style.. kita akan rasa happy sbb dapat bergaya juga. Bila keluar baru kita tutup, seperti yg saya pernah baca di media sosial tentang kecantikan wanita, "Her beauty is for her man, not mankind". :)

    ReplyDelete
  2. Menarik entri akak. Imah pun ada dgr cerita kwn yg arab asal saudi dan Palestin, mereka mmg berhias dlm rumah dan sgt suka barty hehe

    ReplyDelete
  3. Menarik sesangat info ni.. terima kasih
    ..

    ReplyDelete
  4. Menarik sesangat info ni.. terima kasih
    ..

    ReplyDelete
  5. Menarik sesangat info ni.. terima kasih
    ..

    ReplyDelete